Harmonikus rendezetlenség tervezett módon: műfű és japánkert

Ahogy Európában az angol kertekre jellemző a rendezetlenség, melyet sokan romantikusnak is neveznek, láthatjuk ennek megfelelőjét Ázsiában is a japánkertekben. Ezekben a kertrendezési típusokban azt látjuk, hogy nem szabott az ember teljesen gátat a természet vadságának, de azért néhány helyen mégiscsak felhúzott elé egy-egy falat, mellyel megálljt parancsolt a természet mérhetetlen mohóságának.

A japánkertek hangulatát viszonylag könnyen átvihetjük saját otthonunkba is. Készíthetünk a kertben kis tavakat, melyekben koi pontyokat vagy jobb híján aranyhalakat tehetünk, a tujákat, kis bukszusokat egy kertésszel formára vághatjuk és készíthetünk magaságyásokat, melyekkel szintén szabályozni tudjuk a kertünkben élő növények rakoncátlanságát. Jó megoldás lehet ez esetben egy pagoda felállítása, akár a kerti tó közepén vagy pedig a kert egy üresen álló sarkában. A rendetlenkedő természeti formák megfékezésére pedig hívjuk segítségül a Grassland szakembereit, akik műfű lerakásban és kiválasztásban tudnak nekünk segíteni. A Grassland weboldalán találhatunk mindenféle műfű típust, melyek közt vannak hosszabb és rövidebb szálú darabok is, különféle színekben. Ezeket a műfüveket azért érdemes az igazi gyeppel szemben preferálni, mert nem kell őket gondozni, locsolni, nyírni, nem kell attól sem tartani, hogy ki lesznek taposva vagy hogy kiégeti őket a nap.

A műfű ráadásul segít a japánkert vagy épp angolkert terjeszkedését is gátolni. Ahol kihagyjuk a füvet, oda lehet a bukszust telepíteni, mely a hely hiányából fakadóan alkalmazkodik majd a lehetőségekhez ahelyett, hogy kitörne a neki kiszabott keretből.